Имаше ги в центъра на всеки град, по панаирите и детските кътове.Един Жив спомен от детството има във Варна: Бай Илия държи едно от последните стрелбища в България.Ето какво споделя той.

Днес във Варна са останали две, като само едното е запазило автентичния си вид от миналия век. То се намира на плажната алея и се стопанисва от 67-годишния Илия Дечев. Фургонът му работи с пълна пара през пролетта, лятото и есента, а през зимата хората могат да пробват мерника си само в по-топлите дни.„



Държа стрелбището от 25-26 години. През лятото сме заедно с жена ми, която много ми помага. Било е на различни места във Варна. През 90-те години пътувахме много по най-различни градове и панаири. Напоследък обаче като поостаряхме и сме си само тук“, споделя бай Илия, който има и две дъщери. По думите му, от тази дейност не се забогатява, но „парите долу-горе стигат за прехраната“,пише petel.bg


Дори Слави Трифонов и Комиците са пробвали мерника на пушките му


Мъжът признава, че минават всякакви хора – както българи, така и чужденци. Млади двойки също пробват мерника си, а след повече от четвърт век в този занаят Дечев е категоричен, че дамите стрелят по-точно. Сред ВИП-клиентите му пък са били Слави Трифонов, актьорите от Комиците и други родни артисти, дефилирали по театри, кина и фестивали край морето, политици, певци, журналисти и други.


Бай Илия разкрива, че пушките му са точни. Те са германски, капсуловани са, а за поддръжката им се грижи лично собственикът на стрелбището. Не са тежки и дори малки дечица могат да гърмят с тях.



Основното, което се цели, са капачки. Те се стрелят за удоволствие. Има и други комбинации от мишени, при уцелването на които могат да бъдат спечелени доста награди – големи и малки плюшени играчки, карти, плакати, топки, водни пистолети и много други джунджурии.

Преди години хит бяха плакатите на актьори и певци, сред които Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Саманта Фокс, Мадона и други. Сега обаче постери няма, тъй като никой не произвежда, а и търсенето не е сериозно. Едно време са се печелили и цигари, но в момента за тях се иска специален сертификат.

Източник:petel.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив