Отначало те бяха само 5-6 и един вързвач от служителите. Когато само за извършената работа през нощта бригадирът им начисли по 1,5 трудодни и останалите жени от  ТКЗС с. Светослав пожелаха да работят през нощта. Не остана назад и 50-годишната кооператорка Неда Момчева.

                                                             

Приключиха жътвата на ръка,пише в доклада си Д.Бошнаков, дописник

                            

Кооператорите от с. Ветрен приключиха жътвата на ръка още на 8 т.м. За шест дена те пожънаха 2,000 дка пшеница, ръж и овес. Особено усърдно и съзнателно прибираха реколтата кооператорите от звената на Марин Рачков, Димитър Радев и Стоян Костадинов. Като се имат предвид, че и двамата комбайнери Кольо Йорданов и Георги Димитров работят усилено с машините, има всички изгледи жътвата в стопанството да завърши в определение срок.

Добивите още не се знаят, но от отделни площи се получи по 200 кг пшеница от декар пише К.Димитров, парт. секретар

                                              

 В помощ на изпълкома


Профгрупата при народния съвет в с. Калипетрово навреме прие плана за участие в лятната кампания. За да подпомогнат изпълнителния комитет  при вършитбата, членовете на профгрупата още на другия ден – 10 т.м. започнаха дежурство на харманите. Веднага се заловиха с доуреждането на агитпунктовете, прегледа на пожарните уреди, правилното складиране на снопите и пр. Благодарение на помощта, която профгрупата оказва, при вършачките е въведен ред и дисциплина, а това ще ускори вършитбата.

Освен това на 6 т.м. членовете на профгрупата образуваха бригада от 10 души и пожънаха 12 декара ечемик на съвета, с което му спестиха 350 лева. Г.Тодоров, дописник

                                                                            

В помощ на кооператорите


Трудещите се от Силистра оказаха братска помощ на кооператорите в прибирането на реколтата. Досега в помощ на кооператорите от града отидоха повече от 2 200 души, които дадоха над 4 000 трудодни.

 Тази година колективът на фабрика „Камъшит” пак се притече на помощ на кооператорите от с. Сребърна в прибирането на реколтата и изпрати 126 човека, които за един ден и половина пожънаха на стопанството над 80 дка пшеница. Вечерта на втория ден, по инициатива на гостите, група средношколци изнесоха кратка литературо-музикална програма. За един ден 37 служители от ОНС пожънаха на ТКЗС в с. Смилец 35 дка, като вързваха снопи и ги направиха на кръстци. Особено усърдно работиха служителите П. Русев, П. Иванов и И. Русев. В жътвата се отличиха Др. Бобчев, Р. Аврамова, Ив. Милчева, Т. Илиев и много други. 


Вечерта агитката на ОНС изнесе кратка литературно-музикална програма, след което последваха танци до късно през нощта. Преди четири години здравните служители от гр. Силистра поеха шефство над ТКЗС в с. Ситово. И тази година в изпълнение на поетите обещания те се отзоваха в помощ на стопанството за срочното прибиране на реколтата, като пожънаха 44 декара ръж и напластиха 85 декара. Отличиха се  Бария Мехмедова, Сабрия Алит, Коста Йорданов, Йорданка Павлова, Надежда Върбанова, д-р Васил Молешки, д-р Ст. Раданов, д-р Ив. Радев и др. Бригада от 20 човека от ДТП „Промишлени стоки” в Силистра пожъна за един ден на стопанството в с. Нова Попина 14 дка пшеница, като извърза и подреди 80 деветини. Особено се проявиха Д. Цветанов, Ат. Момчев, Н. Няголов и др. След работата в знак на благодарност кооператорите уредиха за гостите вечеря. 14 човека от ДСП „Винпром”    пожънаха на стопанството в с. Богорово 9 дка пщеница. С това те спестиха на кооператорите 17 трудодни. Най-добре работиха другарите М. Йорданова, Дюзов, Д. Русанов и др.

Р. Милкова, дописник                                                               

Вестник „Силистренска трибуна”,17 юли 1957 година

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив