Но не става въпрос за олимпиадата през настоящата година, а през далечната 1964 година, когато японската столица е домакин за първи път на най-големия спортен форум.


Двама души си казват „Да“ на фона на олимпийските кръгове. Това са състезателите по лека атлетика Диана Йоргова и спортна гимнастика Никола Проданов, разказва БНТ.Октомври 1964 година. Състезателката в скока на дължина Диана Йоргова каца в Токио, но се оказва, че багажът ? не е пристигнал в японската столица. Двама местни именити състезатели стават свидетели на притеснението на българката, провокирано от липсата на екипировката ?.


Диана прекарва безсънна нощ, но на сутринта се случва нещо напълно неочаквано. Тя получава колет от напълно неясен подател. В него тя открива изцяло нова екипировка. Дори българският флаг е избродиран на екипа. Едно е сигурно – тя ще може да участва.


Далеч по-безпроблемно в Токио каца състезателят по спортна гимнастика Никола Проданов. Той няма история със загубен багаж, но също толкова трепетно чака Игрите. Йоргова остава на 6-о място. Нейният голям връх идва години по-късно – през 1972 година в Мюнхен, когато печели олимпийското сребро. Никола Проданов също остава извън битката за медалите в Токио, нареждайки се на 23-о място в многобоя.


Но връзката на двамата с Токио съвсем неочаквано се настанява в историята. Проданов и Йоргова са спътници в живота. Сгодили са се преди да заминат за спортното си пътешествие на Олимпиадата в Япония. Но там слънцето ги изненадва. След разходка в центъра на Токио те избират пръстени за сватбата си, която планират да е през следващата пролет в България. Само че при посещението при българския посланик Христо Здравчев те показват пръстените.


След това информацията стига до Организационния комитет на Игрите и към Йоргова и Проданов е отправено неочаквано предложение – да се оженят в олимпийското село. Българската двойка се съгласява и това тяхно решение се превръща в приказка. На 23 октомври, ден преди церемонията по закриването на Игрите, на хиляди километри от близките си, Никола и Диана се оказват в центъра на вниманието – сред атлети, дипломати, хора от организацията на Олимпиадата и стотици телевизионни камери и фотографи от цял свят си казват „Да“ с олимпийските кръгове и снимка с олимпийския огън зад себе си.


Огромният интерес към сватбата има и своето официално церемониално изображение. Никола и Диана получават внимание като за царски особи. По-късно в България двойката се сдобива с две деца. В последствие и с четирима внуци. А онова магично събитие 57 години назад в сърцето на Токио продължава да топли и техните сърца.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив