Трудово възпитателните училища (ТВУ) по времето на социализма в Народна република България (НРБ). 

ТВУ са били специални учебни заведения, създадени през социалистическия период в България. Те са функционирали от 50-те до края на 80-те години на 20-ти век. Целта им е била превъзпитание на деца и младежи, считани за "трудновъзпитаеми" или проявяващи антисоциално поведение.

Тези училища са били част от системата за "превъзпитание чрез труд", характерна за социалистическия режим. В тях са изпращани непълнолетни, които са имали проблеми с властите или са показвали поведение, считано за несъвместимо със социалистическия морал.

Условията в ТВУ често са били тежки, с много строг режим и задължителен труд за учениците. Методите на възпитание са включвали комбинация от образование, идеологическа обработка и физически труд.




След падането на социалистическия режим през 1989 г., системата на ТВУ е реформирана и постепенно премахната в този си вид.

Трудово възпитателните училища (ТВУ) по времето на социализма в Народна република България (НРБ) са изпращали непълнолетни по различни причини, които режимът е считал за проблемни. Ето някои от по-честите причини:

Дребни престъпления: Кражби, вандализъм или други леки нарушения на закона.

Бягство от училище: Системно отсъствие от учебни занятия.

Скитничество: Деца, които са избягали от домовете си или са живели на улицата.

"Морално разложение": Това понятие е било доста широко и е можело да включва ранна сексуална активност, употреба на алкохол или цигари.

Политически причини: Деца на "врагове на народа" или такива, които са изразявали несъгласие с режима.

Религиозна активност: Младежи, активно участващи в религиозни дейности, което е било неодобрявано от комунистическата власт.

"Западно влияние": Слушане на западна музика, носене на "неподходящо" облекло или прически.

Семейни проблеми: Деца от проблемни семейства или сираци, които властите са смятали за "трудни за възпитание".

Хулиганство: Общо антисоциално поведение, което не се е вписвало в нормите на социалистическото общество.

Важно е да се отбележи, че критериите за изпращане в ТВУ често са били субективни и са можели да варират в зависимост от конкретните обстоятелства и интерпретацията на местните власти. Системата е била част от по-широката политика на режима за контрол над младежта и обществото като цяло.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив