„Боговете сигурно са полудели“ (на английски: The Gods Must Be Crazy) 


Филм комедия от 1980 година, по сценарий, режисура и продукция на Джейми Уис. Филмът е международна копродукция между Южна Африка и Ботсвана.


Действието се развива в южна Африка. Главен герой е намибийският фермер и актьор Нхау в ролята на бушмена Кси, ловец събирач от пустинята Калахари, чието племе Сан открива стъклена бутилка от Кока-Кола, хвърлена от самолет, и решава, че това е дар от боговете. Когато Кси е изпратен от племето си да върне на боговете тяхната бутилка, пътешествието му се преплита с това на микробиолог, новоназначена учителка в селско училище и банда партизани-терористи.


Филмът чупи боксофис рекордите, като става финансово най-успешната филмова продукция в историята на южноафриканското кино. Филмът има комерсиален успех и получава положителен прием от критиката и в други държави включително САЩ, където се разпространява от 20th Century Fox. 

Въпреки това, към филма има и критики заради изразяването на покровителствено отношение към чернокожите, стереотипното им представяне като необразовани хора и заради изобразеното неведение по отношение дискриминацията и апартейда в Южна Африка.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив