По времето на социализма в Народна република България е имало пунктове за изкупуване на стъклен амбалаж. Това е била широко разпространена практика, която е имала няколко цели:


Рециклиране: Стъклените бутилки са били събирани за повторна употреба или рециклиране, което е било част от политиката за ефективно използване на ресурсите.

Икономия: Връщането на бутилки е било начин за намаляване на разходите за производство на нови опаковки.

Екологични съображения: Макар и екологията да не е била основен приоритет тогава, тази практика е допринасяла за намаляване на отпадъците.

Допълнителен доход: Гражданите са получавали малки суми за върнатите бутилки, което е било стимул за събирането им.


Пунктовете за изкупуване обикновено са се намирали в близост до магазините или са били част от тях. Хората са носели използваните стъклени бутилки (от безалкохолни напитки, бира, мляко и др.) и са получавали малко заплащане за тях.

Тази система е била доста ефективна за своето време и е допринасяла за висока степен на рециклиране на стъклените опаковки. След промените през 1989 г. практиката постепенно е намаляла, но в някои форми продължава да съществува и днес в България.


Приблизителна представа за цените, които са били характерни за по-голямата част от този период:


Малки бутилки (от безалкохолни напитки, обикновено 250-330 мл):

Около 5-10 стотинки

Средни бутилки (от бира, обикновено 500 мл):

Около 10-15 стотинки

Големи бутилки (от вино или други напитки, обикновено 700 мл - 1 л):

Около 15-20 стотинки

Буркани (различни размери):

От 5 до 20 стотинки, в зависимост от размера


Важно е да се отбележи, че тези суми са били значителни за времето си, когато средната заплата е била в порядъка на 100-200 лева. Събирането на стъклен амбалаж е било начин за много хора, особено деца и пенсионери, да си осигурят допълнителен доход.

Също така, системата е работела и с "капаро" - когато човек купува напитка, е плащал малко по-висока цена, която е включвала стойността на бутилката. При връщане на бутилката, тази сума е била възстановявана.

Трябва да се има предвид, че тези цени са приблизителни и са могли да варират в различните региони на страната и през различните години на социалистическия период.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив