На 27 октомври 2024 г. в 4:00 часа сутринта трябва да преместите часовниците с един час назад, така че ще стане 3:00 часа. Така ще преминем към стандартното астрономическо време и ще се радваме на допълнителен час сън.


Зимно часово време към лятно часово време 2024

На 23 март 2024 г., в неделя, в 3:00 часа сутринта – от 3:00 на 4:00 часа.


В неделя – 27 октомври – ще преминем към зимното часово време.Точно в 4:00 часа сутринта ще върнем часовниците с един час назад и ще се върнем към астрономическото време. Това означава, че денонощието ни ще е с един час по-дълго и ще спим с един час повече.


Астрономическото часово време е в интервала от октомври до март.Наричаме го още зимно часово време, като то е изпробвано за първи път в Германия през Първата световна война. Втората държава, която усвоява смяната на часовото време, е Великобритания, последвана от останалите европейски страни.


В България лятното и зимното часово време са въведени на 1 април 1979 г.


Целта на изобретението, предложено за първи път от Бенджамин Франклин, е да се пести светлина през зимата и да се удължат светлите часове през лятото. В наши дни обаче икономическите аргументи в полза на смяната все повече  се обезмислят.


Държавите членки на Европейския съюз, включително България, със сигурност ще сменят часовото време и през 2025 г.


Причината е, че дискусиите около отпадането на смяната на часовото време бяха замразени заради пандемията от коронавирус. Те тепърва ще бъдат подновени в Европейската комисия.


На теория различните държави имат правото да възприемат различен подход, но целта на Брюксел е в рамките на ЕС все пак да преобладава компромис.


Редица държави като Русия, Турция, Китай, Египет и други обаче не сменят въобще времето.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив