Историята на експерименталния Москвич-408 „Турист“, създаден през 1964 г. е свързана с много митове и непотвърдени факти, които продължават да се тиражират и в наши дни, тъй като оцелелите автентични документи, свързани с неговата разработка, са съвсем малко. Автомобилът е твърде нетипичен за консервативната линия, следвана от съветското автомобилостроене в средата на миналия век, благодарение на което и днес продължава да бъде един от най-енигматичните модели, създадени от МЗМА (след 1968 г. преименуван на АЗЛК). 


Въпреки че атрактивният прототип с открита каросерия 2+2 с две врати (и демонтиращ се твърд покрив, който дава възможност за преобразуването на кабриолета в спортно купе) е изцяло базиран на Москвич 408, разликите със серийния седан не са само външни. Поради липсата на покрив, шасито е подсилено с къси лонжерони и допълнителна Х-образна връзка между праговете, а външните панели на един от опитните образци са били изработени от алуминий.


Доколкото е известно, са направени между пет и седем екземпляра, въпреки че на запазените заводски снимки се виждат само два. С течение на времето обаче те са оборудвани с различни агрегати и са неколкократно пребоядисвани от черно в тъмно синьо, тъмно зелено и тъмно кафяво, което създава впечатлението, че направените бройки са повече. Информацията за използваните двигатели също е съвсем оскъдна. Това, което се знае със сигурност, е, че в един от двата екземпляра първоначално е бил монтиран стандартен 1,4-литров двигател от Москвич 408, допълнително оборудван със система за директно впръскване, създадена от Централния научно-изследователски и конструкторски институт за горивна апаратура на автотракторни и стационарни двигатели. 


Тя обаче се оказва ненадеждна и по-нататъшната разработка на подобен тип двигатели е преустановена. Върху спортния Москвич са тествани и други не дотам атрактивни агрегати, като горивни помпи, изпускателни системи и др. В края на 60-те и началото на 70-те години в същите автомобили са монтирани с експериментална цел и изцяло нови прототипни двигатели, послужили като пърообраз за тези на по-късните поколения Москвич.Москвич 408 „Турист“ е бил предназначен предимно за чуждестранните (приоритетно западните) пазари, но се е предвиждало известна част от автомобилите да бъдат отдавани под наем и дори продавани в рамките на СССР на ограничен кръг клиенти.

В проекто-плана за серийно производство е била заложена средна годишна проукция от около 150 екземпляра, които най-вероятно е трябвало да се изработват изцяло на ръка на базата на полуготови образци. Основните промени в тази преработка включват премахване на покрива, заваряване на задните врати към задните калници, подсилване на шасито и монтиране на подвижен или твърд покрив, който се отличава със силно скосена задна част.


Още от края на 50-те години Външнотърговското обединение Автоекспорт редовно получава от западните си партньори заявки за създаването на различни спортни версии на Москвич, което е и основният мотив за създаването на експерименталния „Турист“. В случай на серийно производство дори се е предвиждало част от автомобилите да бъдат оборудвани с двигател от Ford Cortina!


За съжаление нито един от тези планове не е осъществен, но това екзотично отклонение от праволинейния курс на съветското автомобилостроене продължава и днес да провокира въображението не само на любителите на автомобилната история, но и на много колекционери и реставратори, които създават собствени копия на Москвич „Турист“. В началото на 2021 г. такъв автомобил беше направен дори и в България, като в рамките на тази година взе участие в някои от събитията от националния ретро-календар.

Източник:autobild.bg


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив