През 1965 г. съветски учени пускат за тестване първият автомобил Волга атом с атомен двигател с капацитет 320 конски сили (много за онова време). Моторът тежал 500 килограма, така че отпред е имало не 2 колела, а 4 такива.


Тази кола можела да се движи без да презарежда много дълго време. Тестовете показали, че Волга атом минава над 60 000 километра без да презареди въобще.Чак след това заряда трябвало да се смени с нов. 


Но съветските учени коригираха този проблем, създадоха двигател с газообразно гориво под формата на уранов хексафлуорид вместо твърд уран, а новата версия на колата измина 90 000 километра без да презарежда. За презареждане с гориво вече било достатъчно да се изпомпи нов запас от уранов хексафлуорид в цилиндрите и колата продължи да се движи безпроблемно.


След няколко години проекта е замразен и забравен, машините са били демонтирани и изследванията в тази област прекратени изцяло 

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив