България се сбогува с една от най-емблематичните фигури в българската музика - Кирил Маричков. Хиляди се събраха пред храма „Света София“, за да изпратят Кирил Маричков..


Политици и общественици поднесоха съболезнования на съпругата на Кирил Марчикв - Веселина, сестра му Люба Маричкова и сина му. Сред опечалените бяха забелязани Вежди Рашдов, Николай Денков, Иван Костов, Стефан Софиянски, Васил Терзиев, Христо Мутафчиев, Катерина Евро, Марта Вачкова, Дони, Вежди Рашидов, Данчо Караджов, Наско от БТР, поетът Александър Петров, Богдана Карадочева, Братя Аргирови.


Венци изпратиха министър-председателя Димитър Главчев, председателя на Народното събрание Рая Назарян, Министерствата на културата и на туризма, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, БНР, БНТ, Лили Иванова, министъра на вътрешните работи Атанас Илков, кмета на София Васил Терзиев, Слави Трифонов и "Ку-Ку бенд", от Комисията по културата и медиите, от Софийска филхармония и много други. ТВ водещият Ники Кънчев донесе венец от група "Тангра". Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. 





Кирил Маричков си отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80.


Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която работи 11 години, го нарекоха приятел и учител. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от групите-пионери на българския рок. Следват 40 години с „Щурците“ и рекордните над 2 600 концерта, десетки албуми и безброй турнета. 


Кирил Маричков е автор на повече от 150 песни, а хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Хамлет“, „Зодия щурец“ феновете му ще помнят винаги. Той стои и зад музиката на 14 филма, сред които „Вчера“, „Адио Рио“, „Дунав мост“. 


"Много съм щастлив, когато виждам, че хората са усмихнати и доволни от това, което правя. Грубостта, която ни заобикаля, бездуховността не важи за публиката на "Щурците" - думи на великият певец и басист в едно от последните му интервюта за БНР."Щурците" са един от съставите, наред с ФСБ, Сигнал и Ахат, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20-и век“.

Източник:epicenter.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив