През 1950 г. като студент във Великотърновския учителски институт участвах и завърших курс за футболни съдии, организиран и провеждан от физкултурното дружество в града. 


В продължение на няколко месеца специалисти по великата игра ни изнасяха лекции, като наблягаха на футболните правила и прилагането им. След завършването на курса се проведе изпит. Комисията, пред която се явихме, се състоеше от трима души. На масата в изпитната стая бяха наредени билетчета с въпроси от сферата на футбола. Ето какви се паднаха на моя:


Ако след удар топката се спука и влезе във вратата, има ли гол?


Кога се отсъжда засада?


Кога се отсъжда авантаж?


Дадох следните отговори:


Ако при удар топката се спука и влезе във вратата, не се дава гол, защото топката е в ненормален вид.


Когато играч от единия отбор отправи удар към свой съиграч, който в момента на удара е зад противниковите играчи след централната част на стадиона, се отсъжда засада.


Ако даден играч е фаулиран и топката попадне и се овладее от негов съотборник, фаул може да не се даде. Получилият топката продължава да играе.

След това ми бяха зададени и няколко допълнителни въпроса плюс един шеговит. Член на комисията извади една табла, на която бе разчертано футболно игрище. В едната му половина бяха наредени 11 бели бобови зърна, а в другата 11 тъмни. В средата на игрището бе поставено едно малко дървено човече в черен цвят, изпълняващо ролята на съдия. Изпитващият зададе въпрос:


- Може ли да започне срещата?


- Може - отговорих аз.


- Не може, защото съдията няма свирка - възрази той.


- Ще му дам моята свирка - отговорих аз.


Така изпитът приключи. На другия ден отново ни събраха и ни раздадоха съдийските карти. Благодариха ни за участието и старанието и ни пожелаха успехи в съдийската работа. През учителстването ми ръководих доста срещи между училищни отбори и между класовете в двете тревненски училища, както и между отрядите в пионерските лагери.

 

Пенчо Пенчев, Трявна

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив