Защо разрушиха Младежкия дом в Плевен?


Масивната двуетажна сграда на Младежкия дом намираща се в Девети квартал е с разгърната застроена площ от 2938 кв.м.

През 1974 година в Плевен е открита модерна и авангардна сграда, която е трябвало да приюти младежите на града. Архитектурният проект предвиждал да се получи бетонно копие на кораба “Радецки”, но вторият етап от строежа така и не е реализиран. Въпреки това обаче Младежкият дом се превръща в една от емблемите на окръжния град.

Младежкият дом в Плевен, който не само отдавна е затворил вратите си, е и сринат из основи от лицето на Земята

Там се провеждат конференции, тематични вечери, дискусии, програми, срещи с културни дейци, другарски срещи, посрещат се групи от братските държави и прочие. Не липсват и концерти на най-известните ни групи и изпълнители сред, които „Щурците“ и „Сигнал“, а през месец май там се провеждат абитуриенстки балове. 40-50-годишните я помнят и като клуб, в който се събираха рокгрупи и в петък ставаше най-якото парти в града.


В началото на нашия век сградата хлопва врати окончателно. Причината за това е, че сградата е нефункционална отвътре и трудна за поддръжка. Освен това се компрометира поради това, че е построена в свлачищен район. Зданието е изоставено и се превръща в обществена тоалетна и свърталище на бездомници и наркомани. Така през 2008 година по време на  втория мандат на кмета Зеленогорски и Председателя на Общински съвет – Спартански, емблематичната за Плевен сграда е продадена и след това – разрушена. Дълги години там зее огромна яма  със стърчащ кран подаващ се от нея. На нейно място днес се строи модерен център – с апартаменти и магазини, с подземни гаражи.


Младежкият дом е съборен през лятото на 2008 година.Разрушаваме средище на културата и спорта, за да построим търговски център, споделят потребители в социалните мрежи. 

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Сайта bgspomen.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив